Археолози откриле вазна стара 800 години во која имало семки, а кога ги посадиле, израснале огромни…


Археолозите во 2008 година во резерватот во Висконсин направиле мало но значајно откритие.

Тие откриле глинена вазна стара минимум 800 години.

Иако вазната сама по себе е интригантно откритие, тоа што било во неа е од поголема вредност – семки од билна врста која повеќе не постои. Научниците претпоставуваат дека оваа билка е слична на тикви, и дека ги закопувале како залихи.

Денеска седум години по откритието, научницит од посадените семки се изненадени од она што изникнало. Тивки ги нарелке „Голема стара тиква“, а голема е навистина.

Сега се обидуваат да го култивираат новиот вид, за повторно да не исчезне. Оваа билка е уште еден од историските споменици од првите племиња кои ја населиле Америка.


Like it? Share with your friends!

4
2 shares, 4 points

log in

reset password

Back to
log in
Choose A Format