На Либан му се заканува глад – повеќе од половина жите може да останат без храна


На Либан му се заканува глад – повеќе од половина жите може да останат без храна…

Повеќе од половина жители на Либан до крајто на годината би можеле да останат без основна храна поради економската криза и после експлозијата во која е уништен голем дел од пристаништето во Бејрут, предупредиле Обединетите нации.

Владата мора да превземе итни мерки за да ја спречи кризата, изјавил Рола Дашти, која е на чело на Економската и социјална комисија на Обидентите Нации за Западна Азија (ESCWA).

Таа ги повикала властите да ги обвноват силосите уништени во силната експлозија во пристаништето на Бејрут на 4. август.

“Пристаништето е главна точка за влез на роба во Либан кој зависи од увоз на храна”.

ESCWA порано соопштила дека Либан е парализиран од последиците на многубројните шокови кои ја исцрпеле економијата и предизвикале зголемување на стапката на сиромаштија без преседан.

log in

reset password

Back to
log in
Choose A Format