На 2. ноември до Земјата ќе помине астероид, еве што ќе се случи доколку ја “погоди” нашата планета


Пандемија, немири, протести, пожари…Сега и астероид кои иде кон нас, но за среќа, нема место за паника.

Објектот 2018VP1 ќе и се приближи на Земјата на 2. ноември, наведува НАСА, која го следи веќе две години.

Астероидот ќе помине многу близу, поточно на 4.994 километри од нас, а постои многу мала шанса од 0,41% дека ќе ја погоди нашата планета.

Астероидот кој ни се приближува е многу мал – околу два метри во пречник, така што дури и ако влезе во земјината атмосфера, не постојат никакви шанси да стигне до тлото.

Споредбено, астероидот кој ги истребил диносаурусите бил најмалку десет километри во пречник и тоа после пробивањето на атмосферата во која изгубил на маса.

Од НАСА истакнуваат дека според сите сознанија досега, не постои причина за грижа.

log in

reset password

Back to
log in
Choose A Format