Оваа полова инфекција можете да ја добиете по пат на допир, се работи за…


Не е неопходно да имате сексуален однос зда некоја личност да се инфицира со хуман папилома вирус (ХПВ).

Утврдено е дека инфекцијата се пренесува по пат на допир, односно преку кожата. Се смета дека три четвртини од попуацијата ќе биде изложено на овој вирус поради пренесувањето по пат на допир, односно кожа.

Доктор Џенифер Блејк, началник на гинеколошко-акушерското одделение во Торонто, вели дека препораката да се вакцинираат сите личности од женскиот пол на старост од 9 до 13 години, пред да станат сексуално активни.

Личностите од женскиот пол помеѓу 14 и 26 години исто така ќе имаат корист од оваа вакцина, па дури и ако се сексуално активни. За оние постари од 26 години не велиме дека вакцината не е препорачлива, но немаме доволно доверливи податоци затоа што овие лица не биле целна група во клиничкото испитување на вакцината.

Со 26 годишна возраст нашето тело не реагира доволно на вакцини, а големиот дел на жени и девојки е сексуално активен, па со самото тоа и ризикот за изложеност на вирусот станува поголем. Меѓутоа, доколку личноста изложена на зголемен ризик или дијагностицирана со ХПВ, вакцината може да спречи понатмошна изложеност и ширење на оваа инфекција, пишува Крстарица.

log in

reset password

Back to
log in
Choose A Format