Ова е причината зошто никогаш не треба да јадете банани наутро, може да ви се случи…


Ова е причината зошто никогаш не треба да јадете банани наутро, може да ви се случи…

Нема никаков сомнеж за тоа дека бананите се здрави. Содржат изобилство на калиум, магнезиум и валкна. Меѓутоа, експертите не ги препорачуваат за појадок, а еве и зошто.

Бананите содржат 25% шеќер кои нагло го зголемуваат нивото на инсулин. Последица: станува уморни и многу брзо огладнуваме!

Доколку наутро на работа за појадок земете банана, тоа негативно ќе се одрази на нивото на вашата енергија. Освен тоа, сигурно барзо ќе бидете лудо гладни па ќе побарате некои (најчесто нездрави) грицки по канцеларија или ќе скокнете до блиската продавница за брза храна.

Меѓутоа, имаме и добри вести: доколку не сакате да се откажете од утринската банана, тогаш комбинирајте ја со здрави масти, зачини или расителни масла кои не го подигнуваат нивото на инсулин. На пример, банана со масло од кокос, бадеми или чија семки. Така ќе ги неутрализирате киселините од бананата, а ќе бидат искористени предностите на калиумот, валкната и магнезиумот – без нивото на шеќер нагло да се зголеми.

log in

reset password

Back to
log in
Choose A Format