Ова место во Македонија крие голема тајна поврзана со Александар Македонски: Тој доаѓал на ова место со својата армија за да…


Доколку решите ова лето да го посетите Дојран или веќе сте го направиле тоа, ова сигурно ќе ве интересира…

Според легендите, се верува дека Александар Македонски својата војска ја носел на Дојранско езеро, да се лекува од алгите, за кои се претпоставува дека токму во месец Август, езерото, како и неговите препознатливи алги се најлековити.

Меѓутоа, доколку се земе во предвид дека во Август на дојранското езеро се случува природен феномен кој трае околу петнаесетина дена, ова и не звучи толку зачудувачки. Имено, во овој период од годината, алгите во Дојранското езеро цветаат, и го испуштаат лековитиот јод кој има огромни благодети за човековото тело.

Се верува и дека дојранската кал е далеку поквалитетна во споредба со онаа во Црното море, според количината на минерали пронајдена во нејзе, а сите се добро запознаени со фактот дека калта на Црното море се користи за терапевтски третмани.

Локалните жители тврдат дека водата лекува и воспаление на синусите.

log in

reset password

Back to
log in
Choose A Format