Пронајдени 13 ковчези стари 2.500 години, археолозите пронашле вистинско чудо


Пронајдени 13 ковчези стари 2.500 години, археолозите пронашле вистинско чудо…

Египет објави откритие на повеќе од 13 недопрени запчеатени ковчези стари повеќе од 2.500 години.

Ковчезите се пронајдени на археолошко наоѓалиште во некрополот Сагара во Гиза, соопшти египетското министерство за туризам и антиквитети.

Ковчезите се пронајдени во три одвоени простори во внатрешноста на окно длабоко 11 метри.

Египетскиот министер за туризам и антиквитети Калед ал-Анани изјавил дека тоа е најголе број ковчези пронајдени во една горбница од октиртието на 30 ковчези во октомври 2019. година, на гробиштата Асасиф во покраината Луксор.

Точниот број на откриени ковчези и идентитетите на покојниците се уште не се утврдени, а ископувањата продолжуваат понатаму.

log in

reset password

Back to
log in
Choose A Format