Се сметаат за најубави девојки и жени – зошто сите кои се викаат Елена се посебна личност?


Се сметаат за најубави девојки и жени – зошто сите кои се викаат Елена се посебна личност?

Прекрасното име кое води потекло од античка Грција, Хелена или Елена, е име кое означува сончеви зраци и светлина, светлина, сјајна, блескава, светлина.

Во „Илијада“ на Хомер, прекрасната Елена е причината поради која избувнала Тројанската војна. Според хеленската легенда, Елена пак е името на најубавата жена на светот, ќерката на Зевс.

Во христијанството, најпозната е царицата Елена, сопругата на цар Константин.

Елена е особено често и популарно име во Македонија. Се верува дека жените кои го носат ова име го освојуваат и осветлуваат секој простор каде што ќе се појават, односно зрачат со внатрешна и надворешна убавина.


Like it? Share with your friends!

-1
1 share, -1 points

log in

reset password

Back to
log in
Choose A Format