Сите ги садат во дворот, а не се ни свесни колку се лоши по здравјето (ФОТО)


Добро размислите за тоа!

Народот верува дека секое растение носи има свое значење. Многу од тие верувања се сочувале до денес, па и современо луѓе знаат на пример, дека врбата е жална, а дренот здрав.

Багрем

Багремот не е добро дрво. Старите велат дека не треба да биде во близина на домот. Старите багремот го нарекувале нерод (без род), а калемењето на ова дрво го сметале за сквернавање.

Орев

Орасите се составен дел од секоја трпеза за Бадник и Божиќ. Станува збор за дрво кое предизвикува голема почит, но и страв кај постарите. Се веруваме ека не е добро да имате орев во близина на домот, како поради корените кои можат да го урнат домот, така и поради сенката која паѓа на куќата, а за која се верувало дека предвидува смрт. Слично, не е добро да се седи во ладовината на ова дрво.

Туја

Туја се садела по гробишта и далеку од домот, бидејќи е отровна. Кога се наоѓа во близина на домот, влијае лошо на здравјето, и луѓето кои живеат често се разболуваат.


Like it? Share with your friends!

2
1 share, 2 points

log in

reset password

Back to
log in
Choose A Format