10 работи кои не сте ги знаеле за Хитлер: Иако сите го мразеле, тој бил првиот човек кој направил…


10 работи кои не сте ги знаеле за еден од најголемие масовни убијци на сите времиња…

1. Номинација за Нобелова награда за мир

Хитлер во 1939. бил номиниран за Нобелова награда за мир. Го номинирал Ерик Брант, член на шведскиот парламент кој бил посветен антифашист и самата номинација била шега, а неговиот сарказам наишол на одобрување.

2. Ги патентирал секс-куклите на дување

Германските војници заболувале од сифилис поради контактите со француските проститутки, па Хитлер наредил да се направат кукли кои можат да се стават во војничката торба и да им овозможат утеха.

3. Неговата прва љубов била еврејка

Кога имал 16 години напишал многу љубовни писма посветени на една Еврејка, но никогаш не се сретнале. Некои историчари тврдат дека самоубиство извршил поради несреќната љубов.

4. Ја водел првата антипушачка кампања

Нацистичката антипушачка кампања го забранила пушењето во јавниот превоз, и ги подигнала акцизите на тутунот, а војниците имале организирани предавања за штетноста на пушењето.

5. Бил вегетарјанец

Покрај тоа што бил вегетарјанец, направил закон кој ја казнува секоја суровост кон животните. Ограничен бил ловот и тестирањето на лекови врз животните. Животните кои биле користени за медицински испитувања ги заменил со евреи.

6. Кога бил дете, го спасил свештеник

Кога имал само четири години, Хитлер од едно момче бил спасен од давење. Момчето скокнало во замрзнатата вода која пукнала под нозете на Хитлер и му го спасил животот. Подоцна, истото момче станал свештеник кој доживотно жалел поради спасувањето на нацистичкиот лидер.

7. Британски војник му го поштедил животот

За време на Првата светска војна еден британски војник го поштедил Хитлер. Иако имал наредба да го убие, одлучил тоа да не го направи. Хитлер подоцна ја пронашол новинската статија за војникот Хенри, го препознал и го зачувал во својата архива.

8. Сакал да направи “Музеј на истребената раса”

Планирал да собере илјадници предмети кои некогаш биле во сопственост на Евреите и да направи музеј после војната. Собрал колекција од 200.000 предмети кои се водографирани и заведени во книга.

9. Никогаш не чекорел во ниту еден концентрационен логор

Хитлер ниту еднаш не бил во некој концентрационен логор. Секогаш се држел на дистанца од сите валкани работи. Наредбите ги издавал тивко и никогаш не оставал писмени траги со налози за убивање и геноцид.

10. Имал еден тестис

Наводно бил ранет во битка, и тогаш му е повреден стомакот и интимните делови на телото. Поради тоа останал без еден тестис. Воените лекари ова го потврдиле, иако никогаш немало цврсти докази за овој податок.


Like it? Share with your friends!

-7
26 shares, -7 points

log in

reset password

Back to
log in
Choose A Format