16 причини зошто Америка сакаше и успеа да го убие Гадафи


16 причини зошто Америка сакаше и успеа да го убие Гадафи

Златниот динар, националната валута на Либија имаше реална шанса да ги загрози економските империи во светот најнапред поради фактот што за секој динар имаше гаранција во злато, додека денес повеќето од економиите немаат доволно злато како гаранција, одосно врденоста на валутите ја базираат на шпекулации.

1. Во Либија нема сметки за струја, струјата е бесплатна за секого

2. Нема камата на кредитите. Сите банки во Либија беа во државна сопственост и со закон беше забрането да има камата поголема од 0%

3. Домот е загарантирано човеково право во Либиј – Гадафи се заколна дека тој нема да купи куќа додека секој граѓанин на Либија не обезбеди дом за себе. Така тој во своја сопственост немаше куќа, а неговите родители живееа во шатор.

4. Сите младоженци во Либија добиваа 60.000 динари (50.000 долари) за да купат стан

5. Образованието и здравството во Либија беа тотално бесплатни. Пред Гадафи само 23% од граѓаните беа писмени. Пред неговото убиство 86% имаа образование.

6. Доколку некој Либиец сака да се занимава со земјоделство, од државата бесплатно добиваше земја, фармерски објекти и куќа, опрема, машинерија, расад, семиња и финансиска помош.

7. Доколку некој Либиец неможе да најде соодветно образование во Либија или медицински третман, државата обезбедуваше 2.300 долари месечно и автомобил за било каде во светот.

8. Доколку Либиец купи автомобил, владата субвенционираше 50% од цената.

9. Цената на литар бензин во Либија беше 0.14 центи

10. Либија немаше надворешен долг, а имаше резерви од 150 трилијарди долари.

11. Доколку Либиец неможе да најде работа по дипломирање, државата му дава просечна плата, се додека лицето не се вработи.

12. Дел од парите од продажбата на нафта беа депонирани на сметките на секој Либиец!

13. Мајка на новороденче добиваше 5.000 американски долари

14. 40 векни леб во Либија чинеа 0.15 центи (6 денари)

15. 25% од Либијците имаа универзитетски дипломи

16. Гадафи го спроведе најголемиот проект за наводнување во историјата на човештвото познат како “Големата Река направена од Човек” за да се наводнуваат пустините и да станат плодни.

Овие мерки значеа и моќ на народот. Значеа силна држава и закана за светските насилници, затоа Гадафи беше подло убиен и пропагандно погазен. Тоа е вистината!


Like it? Share with your friends!

7
19 shares, 7 points

log in

reset password

Back to
log in
Choose A Format